Frågor och svar om hastighetsöversyn
Rätt hastighet utifrån gatans standard minskar antalet olyckor i trafiken. Hastigheten är avgörande för trafiksäkerheten. Vi anpassar successivt hastigheten efter vägens säkerhetsstandard och det våld som människokroppen tål och kan utsättas för vid ett enkelt misstag.
Samtidigt räknar vi med att få en ökad förståelse för hastighetsgränserna och därmed får vi större acceptans för hastighetsgränserna. Det handlar om att hitta en balans mellan kraven på trafiksäkerhet, miljö, tillgänglighet, framkomlighet, positiv regional utveckling och jämställdhet. I bedömning av de nya hastighetsgränserna ingår därför även klimatpåverkan.
Arbetet pågår för fullt i Norrköpings ytterområden och beräknas vara färdigt sista oktober.
Förändringarna i tätort ger förutom trafiksäkerhetsvinster miljövinster i form av bättre luftkvalitet och mindre buller.
Stor vikt kommer att läggas vid att det nya hastighetsgränssystemet ska tillämpas så konsekvent och överskådligt som möjligt. Norrköpings kommun kommer i de flesta fall att sträva efter en övergång till främst 30-40 och 60 km/tim.
Hastigheten är helt avgörande för konsekvenserna vid en olycka. Risken att dödas om man som oskyddad trafikant blir påkörd i 30 km/tim är liten, en av tio dödas. Vid 50 km/tim ökar risken att dödas markant, åtta av tio dödas.
Norrköping har varit väldigt förskonade från dödsolyckor i trafiken inom tätorten, men genom hastighetsöversynen kommer antalet olyckor och därmed personligt lidande också att minska.
På samma sätt är det låg risk att skadas i en sidokollision mellan två fordon i 50 km/h och i en frontalolycka i 70 km/h. Vid högre hastigheter ökar risken att dödas markant.
Hastigheten påverkar klimatet och luftkvaliteten och hur många som utsätts för buller. Ju högre hastighet desto mer bullrar vägtrafiken och desto sämre blir luftkvalitén och utsläppen av koldioxid ökar. Om alla trafikanter respekterade hastigheterna i Sverige skulle koldioxidutsläppen minska med 700 000 ton per år. Det är ungefär lika mycket som 240 000 personbilar släpper ut på ett år.
Kommunen ansvarar för att reglera hastigheter på:
- Kommunala gator
- Alla gator inom tättbebyggt område, oavsett väghållare
Det betyder att det är kommunens ansvar att reglera hastigheter även på:
- Enskilda vägar samt
- Statliga vägar, förutsatt att de ligger inom tättbebyggt område
Det är även kommunen som reglerar vad som är tättbebyggt område och inte. Det görs genom en lokal trafikföreskrift och dessa går att hitta hos Transportstyrelsen.
Innan kommunen reglerar vad som är tättbebyggt område samt vill ändra hastighet ska berörda parter ges möjlighet att yttra sig om förslaget.
Berörda parter kan vara:
- Vägföreningar
- Trafikverket
- Länsstyrelsen
- Polisen
På gator och vägar utanför tättbebyggt område är det länsstyrelsen som beslutar om hastigheter. Det gäller för både enskild och statlig väg.
Kontakt
-
Samhällsbyggnadskontoret
Förvaltningshuset Rosen
Trädgårdsgatan 21
601 81 Norrköping