För dig som kör mycket i tätort är dubbfria däck för nordiska förhållanden ett bra alternativ. Men om du kör mycket på mindre vägar utanför tätorten kanske du ska välja dubbdäck om det ger dig en större trygghet.

I innerstaden är hastigheten oftast låg. Väglaget är ofta barmark eller slask. Ibland förekommer snö, men det händer sällan att det är blankis. De stora trafiklederna och gatorna i stan saltas, plogas och sandas ofta. Vid denna typ av vinterväglag är dubbfria vinterdäck för nordiska förhållanden lika trafiksäkra som dubbade.

Viktigt att tänka på i sammanhanget är att slitna däck har sämre grepp. Därför är det viktigt att du inför varje säsong kontrollerar att du har tillräckligt mönsterdjup på dina däck.

Det är dessutom viktigt att känna till att det är skillnad på dubbfria vinterdäck för nordiska förhållanden och dubbfria vinterdäck för mellaneuropeiska förhållanden. Enligt Däckbranschens informationsråd har dubbfria vinterdäck för nordiska förhållanden egenskaper som är generellt jämförbara med dubbade vinterdäck på vinterväglag, utom på blankis.

Dubbfria vinterdäck för europeiska förhållanden har sämre egenskaper på vinterväglag, men har de bästa egenskaperna för vått och torrt väglag.