Frågor och svar - Vilken livsmedelsverksamhet ska registreras

Vi får ofta frågor om man behöver vara registrerad och vad som gäller vid tillfällig hantering av livsmedel på festivaler, marknader, vid catering och liknande. Nedanstående frågor och svar kan förhoppningsvis hjälpa er att få svar på era frågor.

Behöver jag registrera min verksamhet?

Fråga: Jag har en bilfirma och vill ha en frysbox med glasspinnar att sälja. Behöver jag registrera mig?

Svar: Nej, du behöver inte registrera din verksamhet för livsmedelskontroll.


Fråga: Jag bakar tårtor och smörgåstårtor mot beställning hemma i mitt kök. Behöver jag registrera min verksamhet?

Svar: Ja, du behöver registrera din verksamhet eftersom det bedöms som en verksamhet som drivs kontinuerligt och inte endast inför exempelvis en marknad några enstaka tillfällen per år.

 

Vad gäller vid tillfällig hantering av livsmedel?

Fråga: Jag tänker sälja korv och hamburgare i anslutning till en festival. Behöver jag registrera min anläggning (försäljningsstånd, foodtruck eller liknande)?

Svar: Försäljning av livsmedel under en kortare tidsperiod, till exempel vid en festival, kan ske utan att anläggningen behöver registreras hos kontrollmyndigheten. Det förutsätter att du inte annars bedriver livsmedelsverksamhet. Kom ihåg att du i de flesta fall behöver markägarens tillstånd för att få stå på platsen. I vissa fall krävs också polistillstånd.


Fråga: Jag har en mobil försäljningsenhet för livsmedel och är registrerad i en annan kommun. Behöver jag registrera mig i er kommun?

Svar: Nej, om din livsmedelsanläggning är registrerad i en annan kommun behöver du inte registrera dig i vår kommun. Glöm inte att ta med dig ditt registreringsbevis, vilket ska kunna visas upp på försäljningsplatsen. Kom ihåg att du i de flesta fall behöver markägarens tillstånd för att få stå på platsen. I vissa fall krävs också polistillstånd.


Fråga: Jag har en restaurangverksamhet i Norrköpings kommun och har fått en förfrågan om att tillhandahålla maten vid ett arrangemang som pågår från fredag till söndag. Jag kommer att bygga upp ett tält där jag kommer att servera grillspett, potatissallad och grönsallad. All mat kommer att förberedas i min restaurang. Grillspetten grillas på plats i tältet. Behöver jag registrera anläggningen?

Svar: Nej, du behöver i de flesta fall inte registrera en ny anläggning. En livsmedelsanläggning som tillfälligt utökar sin verksamhet, till exempel en restaurang som vid en festival sätter upp ett restaurangtält, kan fortfarande ses som en anläggning. Däremot behöver du informera samhällsbyggnadskontoret om den tillfälliga verksamheten. Enklast gör ni det via e-post: samhallsbyggnadskontoret@norrkoping.se.

OBS! Ovanstående scenario är bara möjligt om restaurangverksamheten och den tillfälliga verksamheten drivs av samma bolag (med samma organisationsnummer). Men det kan behöva fattas beslut om fler kontrolltimmar. Detta för att säkerställa att det finns kontrolltid för att inspektera den tillfälliga verksamheten.


Fråga: Jag har en restaurangverksamhet i Norrköpings kommun. Vi har perioder i verksamheten när det är ”lite lugnare” och skulle då kunna åta oss cateringuppdrag. Vi har fått en del förfrågningar från privatpersoner som skulle vilja anlita oss för bröllopsfester och liknande. Vi tänker att vi antingen kan hjälpa kunden med hela uppdraget inklusive dukning och servering eller också lämnar vi maten hos kunden så fixar de resten själva. Behöver vi registrera den utökade verksamheten?

Svar: Nej, ni behöver inte registrera er hantering med catering. Det enda ni behöver göra är att informera samhällsbyggnadskontoret om att ni utökar verksamheten. Enklast gör ni det via e-post: samhallsbyggnadskontoret@norrkoping.se


Fråga: Vi har en restaurangverksamhet med förhållandevis stor cateringverksamhet. Det är fler och fler företag som hör av sig till oss och frågar om vi kan anordna företagsaktiviteter med tillhörande mat. Kunden väljer platsen för arrangemanget. Vi har till exempel vid några tillfällen grillat spädgris med upp till 100 gäster. Tillbehören till spädgrisen har vi förberett i vårt restaurangkök. Borde vi ha registrerat dessa arrangemang hos er?

Svar: Nej, ni behöver inte registrera er hantering med catering som ni beskrivit. Det enda ni behöver göra är att informera samhällsbyggnadskontoret om att ni har utökat verksamheten. Enklast gör ni det via e-post: samhallsbyggnadskontoret@norrkoping.se.

Kontakt