StartaStarta eget
Att driva företag i Norrköping ska vara enkelt! Oavsett om du behöver hjälp med att komma igång, rådgivning längs vägen eller stöd när det kommer till utveckling, i Norrköping finns många olika sorters hjälp att få. Hitta den hjälp just du behöver i rullisten nedan.
Har du en företagsidé och känner att du behöver mer kunskap för att komma igång? Eller har du kommit en bit på vägen, men behöver någon att bolla med eller få råd och tips av? I Norrköping finns många olika sorters hjälp att få och det kan vara bra att diskutera din affärsidé med någon utomstående som har kunskap och erfarenhet av området.
Här hittar du exempel på aktörer som kan hjälpa dig att utveckla din affärsidé och komma vidare med din verksamhet:
Verksamt - företagarsajten
På www.verksamt.se får du som ska starta företag en mängd viktig information om hur du går vidare med ditt företag.
NyföretagarCentrum Norrköping
NyföretagarCentrum erbjuder alla blivande företagare råd och stöd om hur man startar och driver ett företag. De fungerar som ett bollplank under företagsbildandets olika faser.
NyföretagarCentrum erbjuder kostnadsfri och konfidentiell rådgivning.
Läs mer om NyföretagarCentrums rådgivning
Norrköping Science Park – Start Up
Norrköping Science Park - NOSP - driver seminarieserien Start Up. Start Up ska ge dig som deltagare en god insikt i hur man driver företag. Fokus läggs framför allt på försäljning, kundkontakter och marknadsföring, men seminarierna innefattar även juridik och ekonomi.
Start Up vänder sig framför allt till dig som nyligen har startat eller redan driver ett tjänste- eller serviceföretag inom kunskapssektorn.
Läs mer om Norrköping Science Parks rådgivning
Läs mer på Norrköping Science Parks webbplats
Franchisetorget
Franchisetorget är en aktör som informerar om vad det innebär att vara franchisetagare. De erbjuder även en fysisk mötesplats där franchisegivare och nya potentiella franchisetagare kan träffas.
Läs mer om Franchisetorget
LEAD - LiU Entrepreneurship and Development
LEAD är en företagsinkubator som stöttar utvecklingen av innovativa, unika och tillväxtorienterade bolag genom en strukturerad process och anpassad coachning.
Läs mer om LEAD – LiU Entrepreneurship And Development
Coompanion Östergötland
Coompanion Östergötland är ett rådgivningscenter för kooperativt företagande, det vill säga samverkan i företagsformen ekonomisk förening.
Coompanion hjälper till med rådgivning till grupper av företag, personer eller organisationer, från idé till start.
Läs mer om Coompanions rådgivning
Näringslivsavdelningen, Norrköpings kommun
Näringslivsavdelningen arbetar med service och stöd till alla typer av företag och i alla företagets stadier.
Samhällsbyggnadskontoret, Norrköpings kommun
Samhällsbyggnadskontoret ansvarar bland annat för ärenden som gäller bygglov, dessutom med frågor kring miljö- och hälsoskydd och livsmedel.
Samhällsbyggnadskontoret har sammanställt särskild information till dig som ska starta eller driver livsmedelsföretag. Bland annat behöver du tänka på lokalens utformning och vilka lagar och regler som finns kring hantering av livsmedel.
Information till livsmedelsföretag
Checklista för att starta restaurang (länk till verksamt.se)
Almi Östergötland - Lån- och riskkapital
För att ett företag ska kunna utvecklas och växa behövs som regel ökade ekonomiska resurser.
ALMI erbjuder riskvillig lånefinansiering, ger råd kring marknadens finansieringskällor och förmedlar riskkapital. ALMI Invest har sju regionalt baserade riskkapitalfonder.
Östergötland | Almi Östergötland
Även bidrag kan vara aktuellt för dig som nyföretagare:
Arbetsförmedlingen – starta eget bidrag
Arbetsförmedlingens stöd riktar sig till dig som är arbetslös och som har förutsättningar för att starta en egen verksamhet. Arbetsförmedlingen kan ge ekonomiskt bidrag under inledningsskedet.
Läs mer om Arbetsförmedlingens stöd för att starta eget
Länsstyrelsen Östergötland – Landsbygdssida
Länsstyrelsen kan i vissa fall ge företagsstöd, till exempel till livsmedelsbutiker på landsbygden och till småföretag i landsbygdsområden. Via Länsstyrelsen kan också innovationsfinansiering ges till företag i tidiga skeden. Läs mer om landsbygdsutveckling här.
Läs mer om Länsstyrelsens stöd
Därutöver finns även olika banker och andra finansiärer.
Regler, lagar, bestämmelser och normer kan uppfattas som krångliga. Hur gör man till exempel för att skydda sin idé, sin produkt och sin design?
ALMI företagscenter kan erbjuda övergripande rådgivning kring innovationer.
Innovativ idé | Almi Östergötland
För att starta fristående förskola krävs ett godkännande och beslut om bidrag enligt skollagen. För att driva annan pedagogisk omsorg exempelvis familjedaghem, i enskild regi, krävs ett beslut om bidrag enligt skollagen.
Utbildningsnämnden beslutar om godkännande och bidrag. Kontakta sakkunnig för förskola på utbildningskontoret, telefon 011-15 32 49, om du vill veta mer.
Riktlinje för bidrag till enskild pedagogisk omsorg (pdf, 538.4 kB)
Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi (pdf, 123.8 kB)
Du måste också anmäla vilken lokal ditt företag vill starta och driva verksamhet i enligt miljöbalken.
Läs mer om vad som gäller för undervisningslokaler
Anmäl lokal för skolundervisning och barnomsorg
Från 1 januari 2019 gäller nya regler för huvudmän som bedriver fristående förskola. De skärpta kraven innebär att utbildningsnämnden kommer att bedöma ytterligare omständigheter vid godkännande av ny förskola samt vid tillsyn av fristående förskolor.
Information: Ägar- och ledarskapsprövning (pdf, 377.7 kB)
Blankett: Anmälan om förändring inom ägar- och ledningskretsen (pdf, 321 kB)