Hemtjänst

Översikt - Steg 1 av 10

1. Allmänt om hemtjänst

Hemtjänsten ska underlätta boendet och det dagliga livet när ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning gör det svårt för dig att klara dig själv. Målet är att du ska kunna klara så mycket som möjligt själv, men behöver du stöttning med vissa delar för att klara av din vardag ska du få det. 

Hemtjänstinsatser

Hemtjänsten hjälper dig efter behov, med praktiska saker i hemmet som städning, tvätt, inköp och måltider. Du kan också få hjälp med personlig omvårdnad som till exempel dusch, av- och påklädning och toalettbesök.

Hemtjänstpersonalen kan besöka dig och sitta ner och prata en stund, eller följa med på en promenad. Du kan även få ledsagning för att komma iväg på olika fritidsaktiviteter eller uträtta ärenden.

Trygghetslarm

Ett trygghetslarm är en ett larm som du bär som en klocka eller halsband och som används i ditt hem. Om det händer dig något, till exempel om du råkar falla, trycker du på larmklockan och får på så sätt kontakt med larmcentralen. De kontaktar sedan larmteamet som kan komma och hjälpa dig.

Vi installerar ett så kallat GSM-larm, det betyder att trygghetslarmet fungerar ungefär som en mobiltelefon. Det är försett med SIM-kort när du får det och klart att användas på en gång. Det enda som behövs är att ansluta larmtelefonen till ett eluttag.

Kostnaden för trygghetslarm är upp till 300 kr/månad, men kan variera beroende på din betalningsförmåga och om du har andra hemtjänstinsatser. Det tillkommer även en kostnad för de gånger du larmat och för testlarm och eventuellt batterilarm.

Broschyr om trygghetslarmPDF (pdf, 1.8 MB)

Mat och inköp

Mat

Du kan få matlådor hemlevererade till dig om du inte kan laga mat själv. Det kallas matdistribution. Hemtjänstpersonalen kan hjälpa dig med beställningen och sedan med att värma maten. Du betalar för varje portion och för leveransen.

Hemtjänstpersonalen kan även hjälpa dig att ordna frukost och att förbereda enklare måltider på kvällen.

Inköp och ärenden

Om du tycker att det är jobbigt att gå och handla och bära hem tunga kassar från affären, kan du ansöka om inköp. Tjänsten gäller mat och annat som du hittar i en vanlig mataffär.

Du kan även få hjälp med att uträtta ärenden. Personalen kan till exempel hämta ut mediciner på apoteket, posta brev eller låna och lämna tillbaka biblioteksböcker.

Telefonservice

Telefonservice innebär att hemtjänstpersonal ringer hem till dig på bestämda tider för att höra att allt är bra. Du bestämmer tillsammans med hemtjänsten när och hur ofta de ska kontakta dig. Om du inte svarar kommer hemtjänsten hem till dig för att se till att inget hänt.

Kontakt