Kommuntjänstemän inspärrade i 72 timmar

Publicerad 10 november 2017 11:00

I 72 timmar kommer säkerhetschefen i Norrköpings kommun och beredskapssamordnaren i Finspångs kommun att vara strandsatta i ett hus utan el eller rinnande vatten. Där testar de om rekommendationerna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) håller i skarpt läge och delar i realtid med sig av sina erfarenheter till invånare i hela landet.

- Vi vill skapa ett samtal i soffor och runt köksbord om vad det innebär rent konkret att förbereda sig för en krissituation. Det behöver inte vara så dramatiskt utan är mer en fråga om att i förväg fundera kring vad som kan vara bra att tänka på för just mig i min situation, säger Richard Tjernström, säkerhetschef i Norrköpings kommun.

Onsdagen den 15 november klockan 17:00 går han tillsammans med sin kollega Nina Öberg, beredskapssamordnare i Finspångs kommun, in i ett hus långt ute på landet. Då träder de in i ett scenario där en allvarlig samhällsstörning har slagit ut flera viktiga funktioner i samhället och de är fast på en plats där de måste klara sig utan el och rinnande vatten i 72 timmar. De kommer regelbundet att dela med sig av sina upplevelser via webb, Facebook och Instagram. Vem som helst kan även passa på att få expertrådgivning inom området genom att vända sig till dem med olika frågor gällande beredskap under hashtaggen #72timmarstestet.

- Det tuffaste blir nog kylan och ovanan att klara sig utan någon större kontakt med omvärlden, tror Nina Öberg. Jag ser det som en stor vinst att få möjligheten att prova på det här under 72 timmar. Det är ju saker jag ska rekommendera och tipsa våra invånare om, och efter testet kan vi verkligen säga vad som fungerar bäst.

Inlägg från testet kommer att publiceras på: