Utställningar

Kris & Vision - Våga älska Norrköping

Affisch för utställningen Kris & Vision

Nu pågår utställningen Kris och vision - våga älska Norrköping på Arbetets museum och Norrköpings Stadsmuseum.

En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och svåra motgångar som präglat staden och dess invånare. Ur kriserna har man format nya visioner, men visionära projekt har också förvandlats till kriser. För att förstå vad Norrköping är idag behöver man förstå stadens historia. Vad kan vi lära oss av de kriser och visioner som varit? Och hur kommer de att se ut i framtiden?

Utställningen är ett samarbete mellan Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum som stöds av Fastighets AB L E Lundberg, Henry Ståhl Fastigheter AB, Hyresbostäder i Norrköping AB.

Rum för fotografi: Proud People- En odyssé bland stolta människor

Fotograf Jan Dahlqvist har porträtterat en grupp människor, alla är olika men lika när det gäller en aspekt: de är stolta över dem de är.
Jans målsättning med bilderna är att få betraktaren att sluta häpna och fördöma och istället acceptera människan som den är. Det är naket eller påklätt, de kan vara strippor, tatuerade, bögar, transvestiter eller lesbiska. Två saker de har gemensamt är att de ofta lever i utkanten av normsamhället och att de är stolta över det de är. En tatueringsmässa i Norrköping, i början av 2000-talet, var starten för vad som komma bli ett mastodontfotoprojekt med porträttering. Jan Dahlqvist har rest runt med en grå presenning under flera år och fotat människor på olika nattklubbar, tatueringsmässor och privata fester. 2002 ställde han ut serien för första gången i Norrköping på Galleri Lust. Efter att utställningen visats runt om i världen är nu cirkeln sluten.

Utställningen visas 24 april-16 maj.
Vernissage torsdag 24 april kl 17-20.

Fredag 2 maj kl 15.30-16.15, i samband med Norrköping Pride kommer Jan att hålla en presentation om sina foton och de möten som han har gjort under sitt projekt. 

På hyllan: Svenskar + SNUS = sant

En utställning om hur snuset har etablerat sig i Sverige och blivit något utmärkande för svenskar. I Norrköping har vi odlat tobak och tillverkat snus i flera hundra år. Petter Swartz startade på 1750-talet sin fabrik här, av många känd som skaparen av snussorten Röda Lacket. En såväl historisk som dagsaktuell utställning med en blandning av film, bilder och föremål.
Utställningen visas 27 april-9 september.

Vernissage söndag den 27 april kl 14, möt Bertil Swartz, författare till boken Familjen och snuset samt Christofer Fjellner, EU-parlamentariker engagerad i snusfrågan.

Producent för utställningen är Louise Zejlon, masterstudent på KSM vid Linköpings Universitet, och praktikant på Norrköpings stadsmuseum.
 

Kontakt

Norrköpings stadsmuseum
Västgötegatan 21
602 21 Norrköping

Tfn 011-15 26 20

Besöksadress
Holmbrogränd

Skicka e-post

Fler kontaktuppgifter