Samlingarna

Boken kan köpas i museibutiken. Pris 80kr. För medlemmar i Konstmuseets Vänner 50 kr.

FÖLJESLAGAREN -en guide till samlingarna på Norrköpings Konstmuseum

Kort historik

Museets historia började med en generös donation av industrimannen Pehr Swartz vid sekelskiftet 1900. Hans gåva av flera hundra konstverk ställdes ut i Villa Swartz, som då var både museum och bibliotek.  Den då unga konsten fick inte plats i museets intima stilkabinett av äldre konst. Diskussionen om ett museum i tiden tog fart och grundandet av Norrköpings första konstmuseum sammanföll tidsmässigt med modernismens genombrott. 1946 flyttade Konstmuseet till dess nuvarande byggnaden vid Kristinaplatsen, ritad av stadsarkitekt Kurt von Schmalensee.

Skulpturparken runt konstmuseet invigdes 1960. Parken tillkom genom en donation och idag visas femton skulpturer i parken. (se lista till höger)

Samlingarna fortsatte att växa med fokus på 1900-tals konst. Därför har Konstmuseet idag inte bara en av landets bästa samlingar av svensk modernism, utan även de flesta av våra nyskapande och mest uppmärksammade konstnärer finns representerade hos oss.

Norrköpings Konstmuseum är en plats för konstmöten och oväntade upplevelser. Museet har en av Sveriges främsta konstsamlingar med svensk modernism och samtidskonst. Här finns också en av landets största grafiksamlingar. Utställningarna sätter fokus på enskilda konstnärskap eller är tematiska med internationella utblickar. På konstmuseet kan du också ta del av föredrag och andra kulturprogram som på olika sätt vidgar och fördjupar dina upplevelser.

Till 100-årsjubileet utkom skriften FÖLJESLAGAREN -en guide till Norrköpings Konstmuseums samlingar lyfter 40 verk ur samlingarna samt ger en historisk bild med nytt bildmaterial. Texterna är skrivna av nuvarande och tidigare personal vid museet.

Grafik

Norrköpings Konstmuseum har en av landets största grafiska samlingar på cirka 30 000 blad. Samlingarna omfattar svensk 1900-talsgrafik och internationell grafik från 1400-talet och framåt.