Vicke Lindstrand (1904-1983), Prisma, 1967

Olof Palmes plats, Folkets Hus

Vicke Lindstrand (1904-1983), Prisma, 1967

Limmat glas. Höjd 11,5 m. På betongsockel.

Lördagen den 16 september 1967 invigdes vad som då var världens största glaskonstverk inför över 10 000 deltagare längs Strömmen och på platsen utanför Folkets hus. De inbyggda lamporna i Vicke Lindstrand Prisma tändes då för första gången och ett ljusgrönt skimmer spred sig. Prisma stod som ett lysande utropstecken och pekade ut vägen, uppåt och framåt! Den står som en hyllning såväl till högteknologiska landvinningar som glashyttornas hantverkskunnande, och den vrider sig, grön och glittrande som Strömmen som går genom Norrköping.

Vicke Lindstrand har även jobbat i keramik, trä och textil utöver hans mer kända arbeten i glas. Han har arbetat som formgivare på Orrefors, Upsala-Ekeby och Kosta. Han gjorde en glasfontän till 1939 års World's Fair i New York.

Konstruktionen till Prisma hade tidigare utprovats vid Tekniska Högskolan i Stuttgart, Tyskland och kom att användas även i Umeå i glasskulpturen Grön Eld 1970. Prisma är uppbyggd av tretusenfemhundra glasskivor, 9 mm tjocka, specialtillverkade från Emmaboda glasbruk. Skivorna är lagda på varandra och limmade med ett tvåkomponentslim som klarar både kyla och värme.

Konstverket är förankrat nedåt med en 27 meter lång betongpelere, av vilken vi endast ser den meter som fått bilda skulpturens synliga sockel.