Registrering av livsmedelsverksamhet

Alla livsmedelsanläggningar ska vara registrerade. Det gäller butiker, caféer, gatukök, kiosker, matserveringar, pizzerior, restauranger, skolkök och liknande.

Information om att registrera en livsmedelsverksamhetPDF (pdf, 182.9 kB)

Registrera innan du får starta

Verksamheten måste vara registrerad hos byggnads- och miljöskyddsnämnden innan den får öppna första gången och innan en ny ägare startar verksamheten. Ändringar i verksamheten ska också anmälas till myndigheten.

Verksamheten får öppna tidigast tio arbetsdagar efter det att en skriftlig anmälan om registrering kommit in till oss.

Obs. Om du registrerar din verksamhet i vår e-tjänst (självservice) så får du öppna direkt när registreringen är genomförd.

Registrering av livsmedelsverksamhet
E-tjänst (självservice). Du behöver e-legitimation. Saknar du det, finns länk till en vanlig blankett i e-tjänsten.

Beräkning av kontrolltid och ungefärlig årsavgift

E-tjänst (självservice). Du behöver inte någon e-legitimation.

Kom ihåg att anmäla när verksamheten upphör

Det är också viktigt att anmäla när en verksamhet upphör. Detta för att våra fakturor för årlig avgift ska skickas till rätt verksamhet.

Anmälan - Upphörd livsmedelsverksamhetPDF (pdf, 131.6 kB)

Slakteri eller styckningsanläggning ska godkännas

Planerar du att starta ett slakteri, en styckningsanläggning eller liknande ska du ansöka om godkännande hos livsmedelsverket

Registrering eller godkännande av livsmedelsanläggning
Livsmedelsverkets webbplats

Kom ihåg att också söka tillstånd hos andra

Registreringen sker enbart enligt livsmedelslagen. Många gånger behöver du också göra anmälningar eller ha tillstånd från andra myndigheter eller enheter innan du kan starta.

Arbete och näringsliv

Brandmyndigheten

Polisen

Norrköping Vatten och Avfall AB

Kontakt